Aile Hukuku

Aile hukuku; aile ile ilgili konuları kapsayan, Türk Medeni Kanunu’nu içerisinde hükümleri bulunan hukuk dalıdır.

Bize Ulaşın

Aile Hukuku davaları, kişilerin özel yaşam alanlarından kaynaklanan davalar olmakla; Usul Hukuk tarafından bu davaların, tarafların hassasiyetleri doğrultusunda sürecin yıpratıcı ve yıkıcı etkilerini en aza indirerek devam eden yaşamlarında travmatik etki bırakılmaması yönünde sürdürülmesi amaçlanmaktadır.

Aile hukuku; aile ile ilgili konuları kapsayan, Türk Medeni Kanunu’nu içerisinde hükümleri bulunan hukuk dalıdır. Nişanlanma ile başlayan ve evlilik devam ettiği sürece evlilik içerisinde, evliliğin sona ermesi halinde ise buna dair hüküm ve sonuçları bulunan hukuk dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aile hukuku, nişanlanmanın hükümleri, evliliğin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları, hükümleri ve sonuçları, aile konutu, mal rejimleri, ziynet eşyaları, maddi ve manevi tazminat, nafaka hükümleri, velayet, vesayet, kayyımlık ve soy bağı konularını kapsayan hukuk dalıdır.

Aile hukukunun kapsamına giren konulardan doğan uyuşmazlıklar ayrı dava türleri dahilinde çözüme kavuşturulabilir. Aile hukukuna dair bir kısım konular, uyuşmazlıklara dair yargılama yapılırken tedbiren geçici çözüme kavuşturulabilir. Örneğin boşanma davasında müşterek çocuğun velayeti, taraflardan birine boşanma davası devam ettiği sürece tedbiren verilebilir. Yine boşanma davası sırasında aile konutunun taraflardan hangisi tarafından kullanılacağı, aile konutunun tedibren taraflardan birine özgülenmesi ile geçici olarak çözüme kavuşturulabilir. Bunun dışında boşanma ile beklenen yararı zedelenecek tarafa, ekonomik durumu iyi olan tarafın ödediği nafaka, yargılama sırasında tedbir ile hüküm altına alınabilir.

AİLE HUKUKUNUN İÇERİSİNDE YER ALAN DAVA TÜRLERİ VE HUKUKİ YOLLAR

        Boşanma davaları

        Nafakaya ilişkin davalar (nafakanın artırılması, azaltılması veya kaldırılması)

        Velayet ilişkin hükümler

        Kişisel ilişki tesisi

        Maddi ve manevi tazminat davası

        Mal rejimlerinin tasfiyesinden doğan davalar

        Ziynet eşyalarının teslimine ilişkin davalar

Boşanma davaları, tarafların boşanmanın şartlarında anlaşmaları halinde anlaşmalı boşanma şeklinde yürütülebilir. Taraflar boşanmanın şartlarında anlaşamıyor veya taraflardan biri boşanmak istemiyor ise yargılama; çekişmeli boşanma davası şeklinde devam etmektedir.

Nafaka hükümleri, boşanma davası sonucunda verilen karar ile hüküm altına alınabilmekte ise de, yargılama aşamasında tedbiren de hüküm altına alınabilir. Boşanma ile mevcut ve beklenen yararı zedelenecek olan tarafa ekonomik durumu iyi olan tarafından ödenen nafaka yoksulluk nafakası olarak boşanma kararı ile birlikte hüküm altına alınabilir. Keza müşterek çocuklar için ödenen nafaka ise iştirak nafakası olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki nafakaya da tedbiren yargılama devam ettiği sırada hüküm verilebilir.

Velayet ve buna ilişkin davalar kamu düzeninden olduğu için, evlilik birliği devam ederken veya boşanma ile birlikte, tarafların iradesinden daha çok müşterek çocuk veya çocukların üstün yararı göz önüne alınarak tesis edilen bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak, velayeti kendisinde olmayan ebeveyn ile müşterek çocuk arasında sağlanacak olan kişisel ilişki tesisi de müşterek çocuğun üstün yararı yani o çocuğun fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal gelişimi göz önüne alınarak hüküm altına alınmaktadır.

Aile hukuku kapsamında maddi ve manevi tazminat talebi, mal rejimlerinden doğan talepler ile ziynet eşyalarına ilişkin talepler, boşanma davaları ile birlikte görülebileceği gibi, boşanma davaları sona erdikten sonra ayrı bir dava ile de talep edilebilir.

Biz kimiz

Usul Hukuk, hukukun her alanında ihtisas sahibi avukatları ile Türkiye, ABD, Avrupa, Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinde müvekkillerinin ihtiyacı olan hukuki desteği sağlayan bağımsız bir hukuk bürosudur.

Birçok sektörden Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşları ile uluslararası alanlarda faaliyet gösteren şirketlere hukuki danışmanlık veren, Dünyada ve Türkiye’de sürekli değişim içinde bulunan alanlarda kendisini güncelleyen Usul Hukuk, farklı alanlarda uzmanlaşan hukukçu ve çalışanları ile müvekkillerine organize bir sistem dahilinde hizmet vermektedir.

Hakkımızda

Küresel Ekip. Dünya standartlarında başarılar.

Kaan Özçelik

KURUCU AVUKAT

2011 Yılında Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesine yerleşmiş, 2015 yılında mezun olmuş akabinde avukatlık yapmaya başlamıştır. Yüksek Lisans eğitimini de Doğuş Üniversitesi’nde özel hukuk alanında devam ettiren Kaan Özçelik, Sermaye Piyasası Hukuku özelinde şirketlerin halka arz edilmesi ve borsaya kote olması konularında uzmanlaşmıştır. Ayrıca aktif şirket danışmanlıkları yapmakla Ticaret Hukuku, Kripto Para Hukuku, Maden Hukuku, Kentsel Dönüşüm Hukuku, Kira Hukuku alanları ile KYC (Know Your Costumer) prosedürleri üzerinde çalışmalar yapmaktadır. İngilizce bilmektedir.

Adem Gökmen

AVUKAT

2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümüne yerleşmiş, bölüm ikinciliği ile Hukuk Fakültesi’nde çift ana dal programı ile öğrenimini tamamlamış, 2017 yılında avukatlık yapmaya başlamıştır. Borçlar Hukuku, Aile Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Bankacılık ve Finans Hukuku alanlarında uzmanlaşan Adem Gökmen, Fintech – Elektronik Para Bankacılığı Hukuku ile KYC (Know Your Costumer) prosedürleri üzerinde çalışmalar yapmaktadır. İngilizce bilmektedir.

Bilal Tarı

AVUKAT

2011 Yılında Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesine yerleşmiş, 2015 yılında mezun olmuş akabinde avukatlık yapmaya başlamıştır. Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Aile Hukuku alanlarında uzmanlaşan Bilal Tarı, Spor Hukuku alanında Profesyonel Sporcu ve Teknik Ekip Sözleşmeleri ile Tahkim Hukuku alanlarında çalışmalar yapmaktadır.

Önder Meydan

AVUKAT

2011 yılında Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesine 2.olarak yerleşmiş, 2015 yılında mezun olarak avukatlık yapmaya başlamıştır. Ceza Hukuku, Borçlar Hukuku, Kişiler Hukuku, İcra ve İflas Hukuku olmak üzere hukukun pek çok alanında dava ve iş takibi yapan Önder Meydan İnfaz Hukuku alanında da çalışmalar yapmaktadır.

Miray Kebabcı

STAJYER AVUKAT

2017 yılında Lefke Avrupa Üniversitesi Hukuk Fakültesine yerleşmiş, 2021 yılında mezun olmuştur. Miray Kebabcı Usul Hukuk & Danışmanlık bünyesinde zorunlu avukatlık stajını devam ettirmektedir.

Şevval Demirezen

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2017 yılında Maltepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümüne yerleşmiş, çift ana dal programı ile Psikoloji bölümünde eğitimini tamamlamıştır. Psikolojik danışman olarak hizmet vermektedir.

Sizlere Hizmet Vermekten Mutluluk Duyarız

Sorularınızı yanıtlamaya yardımcı olmak için buradayız. Adli konular karmaşık olabilir, uzmanlarımız konunuzla ilgili her konuda sizi bilgilendirmeye yardımcı olmaya hazırdır. Uzmanlığımızı sizin için kullanmaktan büyük gurur duyuyoruz ve sizden haber almayı dört gözle bekliyoruz.